Seattle

Leva & Bo i Seattle

och Washington State 

fantastisk natur, bra skolor och sjukvård

 

Leva och bo

Washington och Seattle – området som har så många likheter med Sverige, och en av anledningarna varför så många stannar här 20+ år, när planen bara var 5.

Vi är inte bara bortskämda med bergskedjor, våra vackra berg såsom Mt Rainer och Mt Baker, men också Stilla Havet och sjöar som binder samman våra städer. Naturen förgyller vårt vardagliga liv tillsammans med storstadspulsen i Seattle och Bellevue, och vackra städer såsom Redmond, Kirkland och Issaquah, för att nämna några.

Om du är ny till området, eller funderar att flytta hit, så lovar vi dig att du kommer hitta något som passar dig. Här är några av våra favoritställen, och saker att göra:

Vacker natur att uppleva

Om du tycker om att vara i naturen och gå på hike, så finns det en oändlig uppsjö av hikear. Det finns något för alla, med dagshikear som passar barnfamiljer, såsom Rattlesnake eller Poo poo point (om du har tur är det fallskärmshoppare där). Om du vill ha lite tuffare hike finns Mailbox Peak, Lake22 eller Mount Si. För den som verkligen vill ha en utmaning, så kan du bestiga både Mt Rainer och Mt Baker. Detta är något några av våra SWEAmedlemmar gjort. Ofta anordnar vi hikes tillsammans, så vi hoppas du kan ta del av någon med oss.

The Olympic Peninsula är också ett område du måste besöka, den bjuder på allt: regnskog, bergskedja, sjöar, vackra solnedgångar och Stilla havet precis där.

Det finns också väldigt många skidorter, både utför och på längden. Populära skidorter är Crystal, Stevens Pass, Snoqualmie Pass och Mt Baker. Om du hellre vill åka på längden finns ställen runt Snoqualmie Pass och Stevens Pass, men även Suncadia som är ett supertrevligt ställe.

Upptäck våra städer

Alla städer har sin egen personlighet, och vi är säkra på att du kommer hitta något som passar dig. Vi har Sweor utspridda i hela regionen, så om du vill få en uppfattning om området finns det alltid någon att höra av sig till.

 • Seattle – är givetvis den största staden med väldigt varierat utbud, med många områden som skiljer sig markant emellan. Capitol Hill är området med massor av restauranger, lokala butiker och uteliv. Queen Anne och Ballard är mer familjeorienterat. Andra små mysiga områden är Madison Park och Fremont.
 • Bellevue – största staden på Eastside (öster om Lake Washington). Här har många av de stora techföretagen kontor, och staden växer markant med nya höghus i downtown.
 • Kirkland – mysig liten stad med vackra parker och supermysig downtown. Här finner du ett mysigt familjeliv med allt du behöver.
 • Redmond – Microsoft HQ med gigantiskt campus. Här lever du behagligt i en förort, med vackra hus och många townhouses. Också bästa prinsesstårtan hittar du här, på Hoffsmans.
 • Issaquah/Sammamish – också mysig förort som expanderar enorm. Ligger vackert vid Lake Sammamish, ett stenkast från den vackra naturen.

På sommaren väcks våra städer till liv och det finns massor av evenemang att gå på. Utomhusbio, matfestivaler, konserter vid The Gorge, hyr paddleboard eller båt, eller varför inte en dagsutflykt till en av alla vingårdar. Du kan hitta något nytt att göra varje helg.

Att ta med dina gäster på, eller dig själv

Turist i din egen stad? Javisst! Med så stort utbud finns det alltid något nytt att se eller uppleva. Här är några tips som passar både stora och små.

 • Pike Place Market. Detta är ett måste! Pike Place tillför en charm till Seattle med sin året-runt marknad med lång tradition. Köp vackra blommor, prova på lokal mat och glöm inte att äta lunch på någon av restaurangerna i området.
 • Seattle Center. Här finns något för alla. Pacific Science Center för nyfikna barn, vacker glaskonst på Chihuly Garden. Om du ska äta mat uppe i Space Needle rekommenderar vi vid solnedgången, då får du se staden både under dagtid och kvällstid. Museum of Pop Culture passar alla åldrar.
 • Farmers Market. Det finns en farmers market i varje liten stad, hitta din favorit och prova dig runt. En sommarfavorit är Edmonds Farmers Market.
 • Christmas Ship Festival. Om du är här i December så prioritera Argosys båtfestival, det får dig verkligen i stämning inför julen.
 • Dagstur till en av alla vackra öar. Inte att förglömma är alla otroligt vackra öar som du kan ta en dagstur till, eller en härlig weekend. Vashon, Bainbridge och Whidbey Island är populära öar att åka till över dagen, och många dagspendlar även härifrån.
 • Om du tycker om sportevenemang finns det något för dig. Vi har baseball (Mariners), football (Seahawks), basket (Seattle Storm) och sedan säsong 2021/2022 har vi även hockey (Kraken).

Vi hoppas att Seattleregionen passar dig! Vi har en väldigt aktiv SWEAförening, och om du har några frågor så skriv gärna till oss. Vi hoppas även att du hittar till oss till ett av alla våra evenemang vi har.

Skrivet av: Denice Brewer, Juli 2022

Svenska organisationer

Nedan följer länkar till svenska organisationer och företag som kan vara bra att ha. Om du har förslag på andra vi bör lägga till så hör av dig till oss på sweaseattle@hotmail.com så kan vi lägga till dem.

Svenska konsulatet i Seattle finns tillgängliga när du behöver hjälp med pass, papper eller annat viktigt för oss svenskar i utlandet. Konsulatet finns just nu i Redmond.

Svenska Skolföreningen kan du finna på Swedish Cultural Center, vid Dexter Ave i Seattle. Barn mellan 3-14 år lär sig svenska och svensk geografi och kultur. Ungdomar över 15 med god svenska…

National Nordic Museum är väl värt några besök per år. De har många spännande events med bland annat svenska författare och andra spännande människor med anknytning till Norden. De arrangerar också Nordic…

Närmaste IKEA finns i Renton, lite söder om Seattle.