Network Menu

Rapport från SWEAS världsmöte i Perth

Ordförande i SWEA Seattle (2017), Linda Ström. Lycklig och nöjd efter ett lyckat världsmöte i Perth.

Känner du igen känslan när du har fått en gåva och vill tacka för den och orden bara fastnar i halsen för det går bara inte att uttrycka den kärlek som finns inombords på något sätt.

Ibland kanske man bara ska nöja sig med ett TACK!

Tack för att ni har gettt mig förtroendet att vara med i ledningen i fyra år i den här underbara gemenskapen.

Tack för att SWEA har haft sina långsamma kugghjul som har hållit organisationen flytande och utvecklas till den enorma organisation av 7000+ medlemmar som vi är idag. Tack SWEA Perth för att ni fick ihop ett sådant fantastiskt världsmöte. Närmare 250 svenska kvinnor influgna från hela världen – det är stort!

Det här var mitt andra världsmöte. Det första var i Arizona för ett par år sedan. jag reste som vanlig medlem och blev då introducerad till en helt ny sida av SWEA, den globala gemenskapen. Det är svårt att föreställa sig vilken enorm organisation SWEA är innan man har rest på ett av de större mötena. Nu är väl kanske inte en resa till andra sidan jordklotet det som vi vanliga Sweor har ekonomiska förutsättningar för och tid till varje gång det är möte. Men, när det närmar sig din region så vill jag uppmuntra till att åka. Även om du inte är styrelsemedlem.

SWEA VAME Officiell bild från Swea international. Foto Camilla Green

För mig personligen har jag knutit kontakter via de regionmötena och världsmötet jag har åkt på. De har get mig ett nätverk som idag sträcker sig hela vägen till Australien och plockar upp alla länder på vägen dit. Vad är det då som döljer sig bakom bilderna av kvinnor leendes i konferensrum eller i fina galaklänningar i ett förmingel till en middag?

Mötet i sig själv varar i två dagar för styrelsemedlemmarna. Som vanlig medlem har du en dag med möjlighet att åka på fantastiska utflykter till lokala sevärdheter som är arrangerade av lokala Sweor. Som ordförande får du vänta lite med sightseeing. Fredagen är mötesdagen när alla representanter för olika styrelser i regionen, i vårt fall VAME, samlas och träffas för första gången i verkliga livet. Tidigare har vi haft möten en gång per månad via telefon. Det är en befrielse att kunna sitta i samma rum och kunna diskutera saker som har kommit upp under året på djupet. Inte för att jag är biased på något sätt…men vi har den absolut bästa regionen i världen! De flesta avdelningarna brottas med samma utmaningar och det här ger tillfälle att se förbi utmaningarna och få inspiration, kraft och nya ideer från de andra avdelningarna. Sedan är det ju lite extra kul når den nuvarande Regionsordförande är vår egen. Tack Ia Dubois för allt du gör för SWEA inte bara här i Seattle men även på den internationella arenan.

Känguru i det vilda som glatt poserade för de svenska damerna som vällde ur bussen.

I Perth representerade jag både SWEA Seattle och SWEA BUS, Barn utomlands och svenska språket. SWEA BUS är ett projekt som har varit igång sedan världsmötet i Barcelona 2011 och nu håller på att omvärderas för att se hur vi kan få fortsätta med det som en del inom SWEAs vardag. På lördagen var det officiella världsmötet. Jag fick äran att stå på scen och dela med mig av det rykande färska delresultat av den undersökning som SWEA BUS har jobbat med de senaste sju åren. Mer om kartläggningen kan ni läsa i den här länken.

Att åka till ett världsmöte som representant för en avdelning och en internationell arbetsgrupp är totalt annorlunda mot att åka som medlem. Jag fick en inblick i hur vi faktiskt påverkar och stöttar varandra. Oavsett om du bor i Perth, Hongkong eller Seattle så har vi alla liknande frågor. Hur kan vi hjälpa våra barn i deras flerspråkighet? Hur kan vi låta svenskan vara levande och samtidigt vara en del av vår lokala kultur. Hur kan vi bäst stötta och få stöd från våra medlemmar?

Det som jag framförallt ser i den här typen av nätverkande är långsiktigheten och stabiliteten.

Konst på strand i Sydney. På resan till Perth åket jag via Sydney och fick kontakt med Systrar i Sydney, Svenska skolan i Sydeny och Handelskammaren i Sydney.

Det är inget nätverk som försvinner om du byter jobb eller flyttar till en annan stad. Det är ett globalt nätverk som följer med i alla dina förändringar i livet så länge du vill vara del av gemenskapen. Det är inspirerande att träffa de äldre Sweorna och höra deras berättelser om sina första trevande försök att etablera sig på sin nya ort till att ha etablerat sig till de framgångsrika, kraftfulla individer de är idag . Jag träffade en hel del kvinnor som hade flyttat runt i världen och några som är tillbaka i Sverige. Världsmötet för dem var ett sätt att åter få träffa sina vänner från förr och att plocka upp nya vänskapsband och arbetskontakter. Det professionella finns redan inom SWEA, SWEA Professional kan tyckas vara nytt som koncept men när jag ser alla de veteraner inom SWEA som har varit med länge så jobbar de redan i de banor som SWEA Professional står för. Jag har tagit med mig lite nya tankar och ideer hur vi tydligare kan lyfta fram den här sidan av SWEA i vårt program för nästa år och även vikten av att vi vårdar de medlemmar som har varit med länge.

Våra äldre medlemmar har ett kunskapskapital och ett nätverk som är imponerande!

Viktiga samtal kräver sand mellan tårna!

Hösten 2018 blir inget världsmöte men väl ett regionsmöte. Den här gången går resan till SWEA Vancouver. Eftersom det är i vår bakgård hoppas jag så många som möjligt redan nu bokar in datum för det. Det är preliminärt satt till den 12:e och 13:e oktober 2018. Planen är att få ett stort gäng härifrån att ta tåget upp längs kusten. Fler av de andra avdelningsordförandena kommer att ta flyget in till Seattle och ta tåget med oss. Jag kommer inte att åka som ordförande den här gången erftersom mina fyra år i styrelsen är avklarade. Den här gången ska jag få njuta av frukterna av vår nya styrelses härliga arbetsinsatser.

Vill du läsa mer om vad som hände på Världsmötet klicka här! Sist men inte minst vill jag slå slag för de efterresor som erbjuds. Jag måste erkänna att jag var otroligt skeptisk till om det skulle vara värt det. Med facit i hand så var det den största behållningen. Nu var konferensrummet och scenen borttagna och diskussionen, utbytet, nätverkandet över de geografiska gränserna tog vid för fullt. Kreativitet och nya ideer bubblar ju oftast inte upp i stora gruppsammanhang utan i eftersnacket. Med tårna i sanden promenerandes utefter långa vandringsleder har jag knutit affärsvänskaper över hela världen som jag nu ska förvalta och försöka förverkliga några av de galna id

eer vi kom fram till.

Tack SWEA Seattle för att ni gav mig förtroendet att leda er det här året och representera er i Perth. Ni har lyft mig och jag är inspirerad att göra 2018 till ett fantastiskt SWEA år, även om jag inte kommer sitta kvar i styrelsen. Som jag sagt förut och som jag aldrig kommer sluta tjata om…

Alla kan inte göra allt men alla kan göra lite!