Network Menu

Katastrofevent

Suzanne och Keb Katastrofevent

 

Katastrof-event en sammanfattning av vår underbara SWEA Rebecca Churchil. Tack Rebecca för att du tog dig tid och antecknade!
Torsdag 23 oktober 2014 på Svenska konsulatet, Kirkland, WA, USA

Jordbävning, tsunami, vulkanutbrott eller brutet ben på helghajken med familjen: Vad gör man när katastrofen är framme? Vilka resurser finns i våra svenska nätverk? I torsdags inbjöd SWEA Seattle i samarbete med SACC (Swedish-American Chamber of Commerce) och Svenska konsulatet till en afton i katastrofförebyggande anda. Det var en mycket intressant kväll med högaktuell information för oss här i Seattle-trakten.

Först på programmet var vår SWEA Suzanna Elshult i egenskap av hundförare vid Snohomish County Volunteer Search and Rescue. Hon hade med sig sin spårhund Keb som är tränad att hitta både levande och icke-levande personer. Suzanne visade en film från räddningsinsatserna i Oso, WA, där hennes team gjorde en fantastisk insats. Terrängen var oframkomlig och totalt kom 83 volunteer search & rescue K9 Airscent hundar från västra USA för att hjälpa till. Filmen var mycket rörande och visade graden av förödelse ur ett nära perspektiv. Både hund och förare genomgår grundlig utbildning, det tar 2 år att få certifikat och bara 5% lyckas.

Stefan Kinnestrand berättade om det volontärarbete han gör med Seattle Mountain Rescue, King County, som specialiserar sig på räddningsarbete i bergen. De flesta utryckningar här sker utmed I-90 korridoren och ofta har en situation kunnat undvikas en person varit tillräckligt förberedd för en nödsituation. Nästan allt räddningsarbete görs av volontärer, det finns flera olika organisationer i Seattle med olika specialuppgifter. Utryckningarna samordnas via 911  – när ett samtal kommer in kopplas det till polisens Search and Rescue Sheriff som fungerar som operativ ledare 24 timmar om dygnet, och som inkallar den räddningsgrupp som behövs beroende på vilken situation som uppstått.

En representant för Amerikanska Röda Korset gav oss förberedelsetips som kan rädda livet på en själv, ens familj eller grannar. Gör en plan, förbered en låda med det nödvändigaste för överlevnad, inklusive kopior på viktiga dokument, och gå en Första hjälpen-kurs. Röda Korset berättade om förberedelser man kan göra i hemmet, t.ex. att ha handskar, ficklampa och stövlar under sängen och att öva på evakuering med barnen. Nu för tiden rekommenderar Röda Korset att man är beredd på 7-14 dagar utan vatten och mat. Röda Korsets representant underströk vikten av att ha en kommunikationsplan.

Vår konsul i Seattle, Lars Jonsson, talade om att kommunikationsplaner är något konsulaten i USA jobbar på tillsammans med ambassaden. Hur kan utlandssvenskar kommunicera med Sverige och hur kan anhöriga i Sverige få reda på vad som pågåt? Röda Korset är den organisation genom vilken svenska staten arbetar skulle en naturkatastrof inträffa. Konsulatet håller på att bygga upp sitt kontaktnät, men vet inte exakt hur många eller vilka svenskar som finns i området. Vi som svenskar i Seattle har bra kontaktnät genom medlemskap i svenska föreningar och vi bör sätta upp telefonträd för att nå varandra i en krissituation.

Sist men inte minst fick vi lära oss om hur vi kan säkra vårt dricksvatten efter en katastrof. Jakob Sjögren och John Macpherson, Water Treatment Specialists at UMC, demonstrerade ett system som kan rena vatten på ett effektivt och ofarligt vis. Chitosan är ett naturbaserat, ätbart pulver som blandas ner i smutsigt vatten och får allt sediment att sjunka till botten. Vattnet filtreras sedan genom ett kaffefilter, och slutligen genom ett högkvalitet pumpfilter av den typ som säljs på REI. Utan Chitosan skulle pumpfiltret inte räcka länge i en nödsituation då en familj behöver flera gallon dricksvatten varje dag. Tillgång till rent vatten är något vi lätt tar för givet men mindre än 1% av vattnet i världen är drickbart, och 80% av det drickbara vattnet finns i USA. Ett Chitosan-kit kan köpas genom SACC.

Vi tackar de som ger av sin tid för att hjälpa till i nödfall och de som bidrog till kvällens viktiga tema