Network Menu

Årets program

Inbjudan till aktiviteter går ut via evite till alla medlemmar. Här är listan på vårens program.

Har du av någon anledning inte fått din inbjudan, kontakta vår medlemsansvarig för att dubbelkolla att vi har rätt kontaktuppgifter till dig.

 

Du kan alltid betala för event direkt via PayPalswea.medina.2015.

SWEA Seattles Årsmöte närmar sig!

Alla Sweor hälsas varmt välkomna till årsmötet söndagen den 28 januari kl 15 på svenska klubben.

Vi ser framemot att avsluta år 2017 även i böckerna och blicka framåt mot ett härligt SWEA år 2018 tillsammans!

Hembakta semlor och kaffe eller te står på menyn.

Anmäl dig via evite som har gått ut till alla medlemmar. Har du inte fått eviten i din mailbox ber vi dig kontakta vår medlemsansvariga medlem(Replace this parenthesis with the @ sign)sweaseattle.org

Är du ännu inte med i SWEA men vill veta mer? Hör av dig till oss i styrelsen på webmaster(Replace this parenthesis with the @ sign)sweaseattle.org

Nordic Lights Film Festival: Borg vs McEnroe och mingel!

Nordic Lights Film Festival anordnas för 9:onde året i rad  den 11 till 14 januari.

Första filmen som visas nu på torsdag kl 19 på SIFF Cinema Uptown är den kritikerrosade Borg vs McEnroe.Den filmen är nominerad i 10 kategorier i årets guldbaggegala!

Efter filmen på torsdag anordnar SWEA Seattle en mottagning med snittar och bubbel.

All information om filmfestivalen samt hur du köper biljetter finner du på följande länk:

https://nordicmuseum.org/nlff

Varmt Välkomna!

Saffranskex recept

Vi har fått tillåtelse att dela med oss av receptet på de goda saffranskex som vi bjöds på till glöggen på SWEAs jullunch i lördags. Tack Pernille!

Här kommer receptet samt lite bilder

Pernilles Superknapriga Saffransskorps-Kex

Ingredienser:

2 ägg
3 dl strösocker
200 gram smält, avsvalnat smör
10 dl vetemjöl (Fine Pastry Flour), cirka ( ska inte vara kladdig deg)
2 tsk vaniljsocker
1 påse mald saffran (0,5 gram)

Gör såhär:

Smält smöret och låt det svalna.
Vispa ägg och socker och vaniljsocker och saffran pösigt.
Tillsätt det avsvalnade smälta smöret.
Byt till degkrok och tillsätt mjölet lite i taget till s det blir en fast, okladdig deg.
Dela degen i två delar och platta ut/ kavla ut de två delarna mellan två bakplåtspapper och låt dessa ligga till sig i kylen minst 3 timmar.
Innan du ska baka: Sätt ugnen på 400 grader F eller 200 grader C.
Ta ut degen ur kylen och kavla mellan nya papper ut hälfter av de två degplattorna åt gången (några millimeter tjockt)
Stansa ut kakor, med självvalt mått, ur den utkavlade degen, och gör om processen med spilldegen på samma sätt som du skulle gjort med pepparkakor t.ex. (Om du kavlar mellan papper, vilket funkar jättebra med denna deg) behöver du inte mjöla och kexen blir bättre ☺ )
Lägg de utstansade kakorna på bakplåtspapper på plåt och baka tills de blir gyllene, men inte bruna. Tid: 8-12 minuter mot nederdelen av ugnen (men inte botten). Tiden varierar m a a tjockleken på kakorna och hur du föredrar dem. Testa dig fram.
Låt dem svalna helt på galler. De blir hårda och knapriga när de är kalla.
Lägg i burk med tättslutande lock.
Njut dem till te eller kaffe

På bilden i Halloween och Thanks Giving-utförande. Till jul är de ett mycket bra glögg-kex ☺.

 

 

 

SWEA Seattles julfirande 2017

 

Då har SWEA Seattles jullunch 2017 gått av stapeln och det blev en stämningsfull och härlig tillställning med många glada skratt, fin gemenskap, vacker körsång, god julmat och läckra bakverk.

Ett 60 tal sweor trotsade det ihärdiga regnet i lördags och begav sig till Mercer Island Beachclub där festen skulle hållas. Ett gäng SWEOR hade redan tidigare under eftermiddagen slutit upp för att ställa iordning allt och vår SWEA Maria Siwek roddade köket med bravur!

Väl på plats fick vi mingla med glögg och saffranskex innan det var dags för vår ordförande Linda Ström att hälsa välkommen.

Vår alldeles egna SWEA kör stämde sedan upp i stämningsfull sång och Anette Grabski var Lucia med en egengjord luciakrona.

En massa gott serverades på julbordet. Olika inlagda sillsorter, ägghalvor, rödbetssallad, grönkålsallad, Janssons frestelse, gravad lax, skinka, köttbullar, prinskorv, vörtbröd, ostar….jag har säkert glömt något!

Efter all den goda maten var det dags för dessertbordet med hemlagat julgodis, mjuk pepparkaka, saffranskaka, risgrynsgröt och kaffe såklart.

    
Stort varmt tack till alla er som gjorde denna fest möjlig! Till alla Sweor som kom och förgyllde eftermiddagen, till alla som hjälpte till att ställa iordning innan samt städa efter. Till er som bidrog med den underbara maten till julbordet. Till er som bidrog med vinster till lotteriet samt köpte lotter.

Och sist men inte minst ett stort tack till dig Maria Siwek som höll i planeringen samt  fixade allt med mat och dryck och allt annat bakom kulisserna. Du är en pärla och utan dig att festen inte blivit som bra som den blev!

Vill passa på att önska er alla en fortsatt fin december månad och en riktigt GOD JUL!

 

 

Rapport från SWEAS världsmöte i Perth

Ordförande i SWEA Seattle (2017), Linda Ström. Lycklig och nöjd efter ett lyckat världsmöte i Perth.

Känner du igen känslan när du har fått en gåva och vill tacka för den och orden bara fastnar i halsen för det går bara inte att uttrycka den kärlek som finns inombords på något sätt.

Ibland kanske man bara ska nöja sig med ett TACK!

Tack för att ni har gettt mig förtroendet att vara med i ledningen i fyra år i den här underbara gemenskapen.

Tack för att SWEA har haft sina långsamma kugghjul som har hållit organisationen flytande och utvecklas till den enorma organisation av 7000+ medlemmar som vi är idag. Tack SWEA Perth för att ni fick ihop ett sådant fantastiskt världsmöte. Närmare 250 svenska kvinnor influgna från hela världen – det är stort!

Det här var mitt andra världsmöte. Det första var i Arizona för ett par år sedan. jag reste som vanlig medlem och blev då introducerad till en helt ny sida av SWEA, den globala gemenskapen. Det är svårt att föreställa sig vilken enorm organisation SWEA är innan man har rest på ett av de större mötena. Nu är väl kanske inte en resa till andra sidan jordklotet det som vi vanliga Sweor har ekonomiska förutsättningar för och tid till varje gång det är möte. Men, när det närmar sig din region så vill jag uppmuntra till att åka. Även om du inte är styrelsemedlem.

SWEA VAME Officiell bild från Swea international. Foto Camilla Green

För mig personligen har jag knutit kontakter via de regionmötena och världsmötet jag har åkt på. De har get mig ett nätverk som idag sträcker sig hela vägen till Australien och plockar upp alla länder på vägen dit. Vad är det då som döljer sig bakom bilderna av kvinnor leendes i konferensrum eller i fina galaklänningar i ett förmingel till en middag?

Mötet i sig själv varar i två dagar för styrelsemedlemmarna. Som vanlig medlem har du en dag med möjlighet att åka på fantastiska utflykter till lokala sevärdheter som är arrangerade av lokala Sweor. Som ordförande får du vänta lite med sightseeing. Fredagen är mötesdagen när alla representanter för olika styrelser i regionen, i vårt fall VAME, samlas och träffas för första gången i verkliga livet. Tidigare har vi haft möten en gång per månad via telefon. Det är en befrielse att kunna sitta i samma rum och kunna diskutera saker som har kommit upp under året på djupet. Inte för att jag är biased på något sätt…men vi har den absolut bästa regionen i världen! De flesta avdelningarna brottas med samma utmaningar och det här ger tillfälle att se förbi utmaningarna och få inspiration, kraft och nya ideer från de andra avdelningarna. Sedan är det ju lite extra kul når den nuvarande Regionsordförande är vår egen. Tack Ia Dubois för allt du gör för SWEA inte bara här i Seattle men även på den internationella arenan.

Känguru i det vilda som glatt poserade för de svenska damerna som vällde ur bussen.

I Perth representerade jag både SWEA Seattle och SWEA BUS, Barn utomlands och svenska språket. SWEA BUS är ett projekt som har varit igång sedan världsmötet i Barcelona 2011 och nu håller på att omvärderas för att se hur vi kan få fortsätta med det som en del inom SWEAs vardag. På lördagen var det officiella världsmötet. Jag fick äran att stå på scen och dela med mig av det rykande färska delresultat av den undersökning som SWEA BUS har jobbat med de senaste sju åren. Mer om kartläggningen kan ni läsa i den här länken.

Att åka till ett världsmöte som representant för en avdelning och en internationell arbetsgrupp är totalt annorlunda mot att åka som medlem. Jag fick en inblick i hur vi faktiskt påverkar och stöttar varandra. Oavsett om du bor i Perth, Hongkong eller Seattle så har vi alla liknande frågor. Hur kan vi hjälpa våra barn i deras flerspråkighet? Hur kan vi låta svenskan vara levande och samtidigt vara en del av vår lokala kultur. Hur kan vi bäst stötta och få stöd från våra medlemmar?

Det som jag framförallt ser i den här typen av nätverkande är långsiktigheten och stabiliteten.

Konst på strand i Sydney. På resan till Perth åket jag via Sydney och fick kontakt med Systrar i Sydney, Svenska skolan i Sydeny och Handelskammaren i Sydney.

Det är inget nätverk som försvinner om du byter jobb eller flyttar till en annan stad. Det är ett globalt nätverk som följer med i alla dina förändringar i livet så länge du vill vara del av gemenskapen. Det är inspirerande att träffa de äldre Sweorna och höra deras berättelser om sina första trevande försök att etablera sig på sin nya ort till att ha etablerat sig till de framgångsrika, kraftfulla individer de är idag . Jag träffade en hel del kvinnor som hade flyttat runt i världen och några som är tillbaka i Sverige. Världsmötet för dem var ett sätt att åter få träffa sina vänner från förr och att plocka upp nya vänskapsband och arbetskontakter. Det professionella finns redan inom SWEA, SWEA Professional kan tyckas vara nytt som koncept men när jag ser alla de veteraner inom SWEA som har varit med länge så jobbar de redan i de banor som SWEA Professional står för. Jag har tagit med mig lite nya tankar och ideer hur vi tydligare kan lyfta fram den här sidan av SWEA i vårt program för nästa år och även vikten av att vi vårdar de medlemmar som har varit med länge.

Våra äldre medlemmar har ett kunskapskapital och ett nätverk som är imponerande!

Viktiga samtal kräver sand mellan tårna!

Hösten 2018 blir inget världsmöte men väl ett regionsmöte. Den här gången går resan till SWEA Vancouver. Eftersom det är i vår bakgård hoppas jag så många som möjligt redan nu bokar in datum för det. Det är preliminärt satt till den 12:e och 13:e oktober 2018. Planen är att få ett stort gäng härifrån att ta tåget upp längs kusten. Fler av de andra avdelningsordförandena kommer att ta flyget in till Seattle och ta tåget med oss. Jag kommer inte att åka som ordförande den här gången erftersom mina fyra år i styrelsen är avklarade. Den här gången ska jag få njuta av frukterna av vår nya styrelses härliga arbetsinsatser.

Vill du läsa mer om vad som hände på Världsmötet klicka här! Sist men inte minst vill jag slå slag för de efterresor som erbjuds. Jag måste erkänna att jag var otroligt skeptisk till om det skulle vara värt det. Med facit i hand så var det den största behållningen. Nu var konferensrummet och scenen borttagna och diskussionen, utbytet, nätverkandet över de geografiska gränserna tog vid för fullt. Kreativitet och nya ideer bubblar ju oftast inte upp i stora gruppsammanhang utan i eftersnacket. Med tårna i sanden promenerandes utefter långa vandringsleder har jag knutit affärsvänskaper över hela världen som jag nu ska förvalta och försöka förverkliga några av de galna id

eer vi kom fram till.

Tack SWEA Seattle för att ni gav mig förtroendet att leda er det här året och representera er i Perth. Ni har lyft mig och jag är inspirerad att göra 2018 till ett fantastiskt SWEA år, även om jag inte kommer sitta kvar i styrelsen. Som jag sagt förut och som jag aldrig kommer sluta tjata om…

Alla kan inte göra allt men alla kan göra lite!

Adventsgudstjänst den 3:e december

 

Svenska kyrkoföreningen i Seattle bjuder in till Adventsgudstjänst söndagen den 3 december klockan 18.00

För sjätte året i rad inleder vi julen med en gemensam adventsgudstjänst på svenska. Präst är Louise Linder från Svenska Kyrkan i San Francisco och som tidigare år sjunger SWEA-kören med solist Marie Birve. Under adventsgudstjänsten erbjuds församlingen nattvard. Gudstjänsten är en familjegudstjänst. Efteråt så bjuds det på korv och bröd för de yngsta och kaffe och hembakt för övriga. Vill du baka så skicka oss gärna ett meddelande: Swedishchurchseattle(Replace this parenthesis with the @ sign)outlook.com

I år så hålls gudstjänsten på Holy Trinity Lutheran Church på Mercer Island

Adress: 8501 SE 40th Street Mercer Island.

Alla är varmt välkomna!

 

 

 

Guidad tur på Seattle Art Museum 19 november

Kära Sweor, varmt välkomna att följa med på guidad visning av amerikanen Andrew Wyeths konstverk!

Den guidade turen äger rum söndagen den 19 november kl 15.00 på Seattle Art Museum.

Vi möts i entrehallen och för de som önskar finns det möjlighet att träffas innan visningen och äta lunch eller fika tillsammans i museets restaurang, www.tastesam.com, öppet kl 11-15.

 

Sista anmälningsdag tisdagen 14 november till sofia(Replace this parenthesis with the @ sign)sofiataylor.com

Kostnad för grupp-priset:
Vuxna: $21(reg. $24.95)

Seniorer (62 eller äldre): $19 (reg. $22.95)

Studenter: $13 (reg. $14.95)

SAM medlemmar går in gratis men måste reservera en gruppbiljett med fru Taylor!

SWEA Seattle uppmuntran till en frivillig donation i mån av ekonomi ( förslagsvis 5 usd) till SWEA Seattle via paypal.

Här följer lite mer infomation om utställningen:

On the 100th anniversary of the artist’s birth, Andrew Wyeth: In Retrospect examines the American master’s 75-year career.

Presenting 110 of Wyeth’s finest paintings and drawings, this first major retrospective since the artist’s death challenges long-held critical notions of Wyeth as a realist and offers unexpected perspectives on his art, legacy, and influences. Organized by the Seattle Art Museum in partnership with the Brandywine River Museum of Art, and including rarely seen loans from the Wyeth family, the exhibition follows the evolution of one of America’s most famous painters to reveal a deep well of humanity and imagination.

Betsy Wyeth liknar sin make till svenska regissören, Ingmar Bergman:
“He’s creating a world they (his models) don’t realize and they’re acting out a part without any script.”

 

 

http://seattleartmuseum.org

 

SWEA Seattle söker nya medlemmar till styrelsen år 2018!

Hösten rusar iväg och snart är det dags att välja en ny styrelse för SWEA Seattle 2018.

Tyvärr kommer några att avgå pga att de fullgjort sin tid i styrelsen ( 4 år ), andra pga flytt till Sverige och andra åtaganden. Därför söker vi nu dig som vill vara med att föra SWEA Seattle framåt!

Är du nyfiken på vad det innebär och vill veta mer hör av dig till Anna som är styrelsens ansvariga i valberedningen:

fundraising(Replace this parenthesis with the @ sign)sweaseattle.org

eller till någon annan i styrelsen via mail eller Facebook.

Vi ser framemot att höra av dig!

 

 

SWEA Seattles jullunch 2:a december 2017

Den dagen vi alla längtar efter börjar närma sig. Den 2:a december firar vi in julen med vår årliga jullunch kl 15 på Mercer Island Beach Club.

 

Festligheterna börjar klockan 15 med mingel följt av ett svensk julbord och underhållning. Vi ser alla fram emot ett dignande julbord med skinka, köttbullar, ris a la malta, glögg och pepparkakor och julgodis såklart!

Kostnad: $35 per person, betala gärna i förskott via paypal ( knappen hittar du längre ned)  så slipper vi så lång kö vid entren. Passa även på att samtidigt betala medlemsavgiften för 2018, $58, så är den avklarad.

Betala gärna för festen direkt här via PayPal:
Är du under 25 kan du använda nedre knappen för att betala fest + medlemskap $30, dvs totalt $65.

 

Fest och medlemskap, $93:
paypalbutton
Endast fest, $35 (skriv in summa själv)
paypalbutton

 

I år är har vi en SWEA, Maria Siwek som planerar festen som har en man som är kock som fixar det mesta av det som behöver tillagas. Eftersom vi vill ha en liten del av allas traditioner uppmuntrar vi till att du bidrar med något som är speciellt för din jul. Det gör att vi kan hålla nere kostnaden för julbordet och fler har möjlighet att komma. Vi använder Sign Up genius för att hålla koll på vem som tar med vad och den ska du ha fått  i ett separat mail.

Anmäl er till middagen på evite. Inbjudan är bindande och det är i första hand för SWEAs medlemmar. I mån av plats går det bra att bjuda med en svensktalande väninna som är nyfiken på att eventuellt bli medlem i SWEA Seattle. Män och barn får stanna hemma vid den här tillställningen! Det här är vår fest.

Några av våra äldre medlemmar tycker inte om att köra i mörkret. Ange gärna i din RSVP var du åker ifrån och om du kan tänka dig att ta med en medpassagerare i bilen.

Varma hälsningar från SWEAs tomtenissar

 

Sista chansen att se utställningen “Drömmen om Amerika”!

Den 5:e november hälsas ni alla varmt välkomna till en guidad visning av utställningen Drömmen om Amerika på Nordic Heritage Museum. Det är en unik möjlighet och sista chansen att se denna utställning då den inte kommer att flyttas med till det nya museet som öppnar i maj 2018.

Våra Sweor Eva Johansson och Stina Cowan kommer att guida oss runt och kostnaden för visningen är $6 per person och betalas på plats.  Eftersom museet stänger klockan 16 så kommer enbart Drömmen om Amerika vara öppen. Om någon är intresserad av att se resten av museet (inte så mycket kvar dock eftersom de sakta men säkert stänger ner utställningarna inför flytten) så går det bra att anlända i god tid innan kl 16.

Adressen är: Nordic Heritage Museum, 3014 NW 67th Street, Seattle 98117.

Nedan lite kort info om utställningen:

The Dream of America

The Dream of America is the story of immigration told in an exhibit of lifelike dioramas. Travel with your family back to the nineteenth-century Scandinavian countryside to begin the journey to America, starting with the move to the city.
The voyage continues as you board a ship to make the Atlantic crossing and land at Ellis Island. The adventure goes on to life in New York, and the eventual expansion to the Midwest, Great Plains, and Pacific Northwest, ending in Ballard. Here the growth and development of a typical small Northwest community is displayed, complete with a post office, church, drugstore, blacksmith shop, and a family home.

För er som önskar går det bra att stanna kvar på museet och delta i den andakt som kommer att hållas kl 18 och anordnas av Svenska Kyrkoföreningen i Seattle.

Så här skriver de i sin inbjudan: Den 5 november klockan 18.00 ges tillfälle att tillsammans tända ljus för dina kära och saknade. Vi träffas i stillhet och med vacker musik på Nordic Heritage Museum, 3014 NW 67th Street, Seattle 98117. Präst Louise Linder från Svenska Kyrkan San Francisco håller i andakten. Andakten hålls på svenska. Ljus kommer att finnas och efter andakten blir det gemensam fika. Enligt svenska kyrkan så är ”Allhelgona den helg på året då vi tillsammans med människor i Sverige och världen uppmärksammar och minns dem som lämnat det här livet. En helg då vi påminner oss om att döden finns, och drabbar oss alla.”

För ytterligare information om andakten går det bra att maila till swedishchurchseattle(Replace this parenthesis with the @ sign)outlook.com

’]

Har du förslag på föreläsare eller olika typer av programpunkter som skulle vara intressenta för alla i SWEA Seattle, skicka ett mejl till program(Replace this parenthesis with the @ sign)sweaseattle.org